Skrivarprofiler, vad är det? Vägen till rätt färger!


Förenklat kan man likna skrivarprofiler med en beskrivning av den palett som din skrivare har. En skrivarprofil beskriver de färger som blir på utskriften vid en viss kombination av bläck och fotopapper.

Om du skriver ut foton och får färger på dina utskrifter som inte stämmer så kan det bero på att den skrivarprofil du använder inte är anpassad rätt.

Var hämtar jag skrivarprofiler

I vissa fall finns skrivarprofiler tillsammans med drivrutinen till skrivaren. Det är denna man väljer genom att tala om vilken sorts fotopapper man tänker använda vid en utskrift. En skrivarprofil som kommer tillsammans med skrivaren gäller dock oftast bara papper från samma tillverkare.

För många fotopapper kan man gå till tillverkarens hemsida och hämta en profil som är anpassad. Det är däremot inte alltid skrivarprofiler tillgängliga för dessa papper för alla märken på skrivare.

skrivarprofil, skrivarprofilerBehöver jag fler än en skrivarprofil?

Du behöver en anpassad skrivarprofil för varje typ av fotopapper som används. Med rätt skrivarprofil så kommer du få korrekta färger på dina fotoutskrifter. För att veta vad som är möjligt att få ut behöver man ta reda på egenskaperna för din skrivare, bläck och papper. Utifrån de egenskaper man hittar kan man skapa en skrivarprofil för varje kombination.

Kan jag göra mer för att vara säker på att få rätt färger?

Förutom att ha skaffa en skrivarprofil med rätt inställningar för din skrivare och dina fotopapper så kan du också kontrollera din skärm. På samma sätt som det går att mäta upp vilka egenskaper din skrivare har med ett fotopapper kan man mäta och ställa in sin skärm med hjälp av en skärmprofil. Vissa bildskärmar går att kalibrera vilket betyder att inställningar för att uppnå ett visst resultat görs direkt i skärmen. Många skärmar går inte att kalibrera men man kan förbättra visningen genom en skärmprofil låta datorn anpassa signalen till skärmen för att försöka uppnå ett bra resultat.